Založ si blog

Krajiny Východného partnerstva s EÚ – vysoká daň za členstvo v klube

Program krajín Východného partnerstva je projekt spustený Európskou úniou v roku 2008. Je zameraný na rozšírenie vzťahov Európskej únie so šiestimi post-sovietskými krajinami – Bieloruskom, Ukrajinou, Moldavskom, Gruzínskom, Azerbajdžanom a Arménskom.

Faktom, ktorý potvrdzuje to, že nejde, len o hospodársku integráciu a politické zblíženie s týmito krajinami, ale aj o oslabenie vplyvu Ruska, je zriadenie pracovnej skupiny East StratCom zo strany EÚ, ktorá pôsobí práve v krajinách Východného partnerstva. Oficiálnou úlohou tejto skupiny je monitorovanie médií, analýza dezinformácií a analýza údajov s cieľom získať komplexnejší, pravidelnejší a spoľahlivejší obraz o ruských dezinformačných kampaniach. Navyše má spolupracovať s inštitúciami EÚ, delegáciami EÚ, vládnymi aj mimovládnymi organizáciami. Tento boj na poli dezinformácií nás bude od tohto roku stáť 3 milióny eur.

V krajinách Východného partnerstva sa intenzívne pracuje na odklonení od spolupráce s Ruskom. V roku 2013 začali prípravy na vytvorenie Euroázijskej hospodárskej únie /zakladajúcimi členmi boli Bielorusko, Rusko, Kazachstan, Arménsko/ a Ukrajina bola braná ako strategický partner. Nepokoje na Ukrajine sa začali v Novembri 2013. Vo Februári 2014 bol zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovič, ktorý sa zasadzoval za podpísanie dohody o jednotnom ekonomickom priestore s Ruskom. Nové vedenie krajiny, ale túto dohodu nepodpísalo a naopak uzavrelo asociačnú zmluvu s EÚ a vyjadrilo záujem o vstup do EÚ a NATO.

Neskôr sa podpísala asociačná dohoda s Moldavskom a Gruzínskom /podpísanie asociačnej dohody, ale neznamená automaticky budúce členstvo v EÚ/. S Arménskom bola v roku 2017 podpísaná rozšírená dohoda o spolupráci s EÚ.

zdroj:commons.wikipedia.org

 

Zhrnutie – Ukrajina, ktorá zaplatila vysokú daň, takmer nepodstatné Moldavsko a dostatočne „indoktrinované“ Gruzínsko majú podpísanú asociačnú dohodu s EU. Ostáva Bielorusko, Arménsko a Azerbajdžan. Bielorusku takmer hrozil ukrajinský scenár a intervencia zo strany elít EÚ naďalej pokračuje, Arménsko a Azerbajdžan sú vo vojnovom stave.

Toto nie je kritika Európskej únie ako takej. Toto je kritika impotencie EÚ vo vzťahu ku konfliktu Arménsko-Azerbajdžan. Zatiaľ, čo sa elity v prípade Bieloruska predháňajú v podpore opozičnej líderky Cichanovskej, kritizovaní Lukašenka a organizovaní aj finančnej podpory mimovládnych organizácií, v prípade konfliktu Arménsko-Azerbajdžan sa okrem pár vyjadrení neudialo nič. Rozdiel je ale v tom, že v tomto konflikte už zomrelo cez 300 ľudí vrátane civilistov. Akú hodnotu má teda partnerstvo? Ak niekto nezasahuje v konflikte dvoch partnerských krajín, tak buď jeho diplomacia a vedenie nemá mentálnu výbavu na to, aby pochopilo vážnosť situácie, alebo jej vyhovuje daný konflikt a čaká na výhody, ktoré z toho plynú, alebo má pokyn nezasahovať.

Vyjadrenie EÚ, uvedené na jej oficiálnych stránkach pôsobí v tomto kontexte až komicky „Pre EÚ sú prioritami bezpečnosť, stabilita a prosperita, demokracia a zásady právneho štátu vo východnej Európe a na južnom Kaukaze“

Takže si to zhrnieme. Prioritou EÚ na južnom Kaukaze je bezpečnosť a ochrana krajín Východného partnerstva pred dezinformačnými aktivitami a inými hrozbami z Ruska. Ale nie je to EÚ, ktorá sa snaží vyriešiť konflikt medzi Jerevanom a Baku. Je to Rusko, ktoré sprostredkovalo dialóg a pozvalo predstaviteľov oboch krajín na jednanie do Moskvy za účelom dojednania prímeria. Ak je Rusko skutočná hrozba pre tieto krajiny Východného partnerstva, prečo potom rieši spor mierovou cestou? Objektívne treba dodať, že Rusko má dlhodobo problém akceptovať intervenciu EÚ v krajinách Východného partnerstva a vyvíja aktivity na všetkých frontoch, ale v prípade tohto vojnového konfliktu sa Ruská federácia zachovala tak, ako sa má zachovať diplomacia krajiny, ktorej záleží na bezpečnosti v regióne.

Rozoberieme Rusko a čo potom ?

12.05.2023

Ak uznáme, že Spojené štáty sú stále svetovým hegemónom – ekonomickým a vojenským a s celosvetovým vplyvom, musíme si zároveň uvedomiť základnú premisu. A to, že hegemón nemôže dovoliť inému celku, štátu, či zoskupeniu krajín ich rozvoj na takú úroveň, aby sa sám dostal do ohrozenia. Jednoducho povedané, Spojené štáty musia urobiť všetko preto, aby [...]

Dodávky plynu z Azerbajdžanu pre Slovensko – možné riziká v nestabilnom regióne

09.05.2023

Po snahe o diverzifikáciu dodávok ruského plynu, sa zdá byť nedávno dosiahnutá dohoda s Azerbajdžanom o dodávkach zemného plynu pre Slovensko ako lukratívna a relatívne stabilná. Aj keď diverzifikácia v princípe znamenala stratu príjmov z tranzitu ruského plynu pre slovenský rozpočet, ide o ekonomickejšie a rozumnejšie riešenie ako podporovať dodávky skvapalneného plynu [...]

Vstup Srbska do EÚ bude katom jeho suverenity

27.10.2021

Suverenita. Pojem, ktorý sa zo slovníka našej zahraničnej politiky takmer vytratil a ťažko sa za posledné roky hľadajú momenty keď náš štát o sebe rozhodoval suverénne. Vplyvom historických udalostí a jeho takmer neustále začlenenie do silnejších a vplyvnejších celkov nám ponechali len ilúziu, že v rozhodovacích procesoch zahraničnej politiky konáme suverénne. Aj v [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 58429x
Priemerná čítanosť článkov: 2656x

Autor blogu

Kategórie