Založ si blog

Dodávky plynu z Azerbajdžanu pre Slovensko – možné riziká v nestabilnom regióne

Po snahe o diverzifikáciu dodávok ruského plynu, sa zdá byť nedávno dosiahnutá dohoda s Azerbajdžanom o dodávkach zemného plynu pre Slovensko ako lukratívna a relatívne stabilná.

Aj keď diverzifikácia v princípe znamenala stratu príjmov z tranzitu ruského plynu pre slovenský rozpočet, ide o ekonomickejšie a rozumnejšie riešenie ako podporovať dodávky skvapalneného plynu LNG. Dohodu okrem nás podpísali krajiny Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, cez ktoré plynovod prechádza.
Objem dodávok môže dosiahnuť až päť miliárd metrov kubických ročne, pre všetky uvedené krajiny. Čo je zároveň aj ročná spotreba Slovenska.

Situácia v regióne pripomína skôr „hry o kontrolu nad potrubím“ a na istotu dodávok vplýva niekoľko faktorov. Kaukazský región a priamo Azerbajdžan má vzťahy so svojimi susedmi Arménskom a Iránom na úrovni dobrých nepriateľov, kde je zatiaľ situácia ukľudnená diplomaticky.

Schéma, kto s kým a kto proti komu v tomto regióne, je približne nasledovná. Arménsko a Irán držia spolu proti Azerbajdžanu, ktorý podporuje Turecko a Izrael. Gruzínsko sa tvári relatívne neutrálne, ale ako najväčší „západný spojenec“ na Kaukaze má jasnú rolu.

Nedávny konflikt Azerbajdžanu a Arménska o Náhorný Karabach, kde mal navrch práve Azerbajdžan, za podpory Turecka, sa urovnal a je kontrolovaný za pomoci mierového kontingentu Ruskej federácie. Práve v tomto konflikte vyčítal Azerbajdžan dodávky zbraní Arménsku, ktoré na jeho územie smerovali z Iránu. Jedným z dôvodov iránskej podpory Arménska, je spolupráca Azerbajdžanu s Izraelom. Vzťahy v regióne sa opäť zhoršili po útoku Baku na suverénne územie Arménska v septembri 2022.
Ďalší vojenský konflikt o Náhorný Karabach a prípadne aj o koridor Zangezur je v napätej situácii len otázkou času.

Dôvodov pre partnerstvo Izrael-Azerbajdžan je niekoľko. Dlhodobé kontrakty na dodávky izraelskej vojenskej techniky pre Baku, zahrňovali aj dodávky bezpilotných lietadiel Azerbajdžanu v konflikte o Karabach v roku 2020.
Pre Izrael je kľúčové mať na Kaukaze spojenca ako Azerbajdžan, ktorý hraničí s Iránom a poskytuje tak dobré spravodajské zázemie izraelským tajným službám. V prípade vyhrotenia situácie aj vojenskú infraštruktúru pre útok na svojho úhlavného nepriateľa Irán.

Hlavným dôvodom na prvý pohľad nemožnej spolupráce nábožensky odlišných štátov, islamského a židovského je fakt, že Izrael je jedným z najväčších odberateľov ropy z Azerbajdžanu. Ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan BTC prechádza cez Gruzínsko, obchádza Arménsko a pokračuje do prístavného mesta Ceyhan, odkiaľ je ropa prepravovaná do Izraela. Ďalšia vetva pokračuje skrz Turecko do Európy.

Zdroj obrázka: wikipedia.org

Gruzínsko, na ktoré bol vyvíjaný tlak a cez ktorého plynovod prechádza sa ocitlo v zložitej situácii. Otvorenie druhého frontu proti Rusku si v tomto regióne momentálne neželá nikto.

Vojenské riešenie prakticky znamená útoky na infraštruktúru, čiže ropovody a plynovody. Turecko, ktoré je napojené na uvedený ropovod by prišlo o dodávky a príjmy z tranzitu, rovnako ako Izrael. Azerbajdžan by v prípade vojenského konfliktu a zničenia infraštruktúry na Gruzínskom území prišiel o hlavnú časť ziskov a v neposlednom rade aj samotní Gruzínci pamätajúc si posledný ozbrojený konflikt s Ruskou federáciou v roku 2008, keď Tbilisi dalo rozkaz k útoku na separatistický región Južné Osetsko.

Ten je podporovaný Ruskom a v prípade vojny, nemá Moskva dôvod chrániť konkurenčný plynovod, práve naopak. Gruzínska ekonomika je navyše závislá od Ruskej a vďaka uvaleným sankciám vzrástol ich vzájomný obchod začiatkom roka, v januári až februári, o 48% v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022.
Vzhľadom na dodávky plynu do Európy z Baku ostáva veriť, že sa situácia nevyhrotí.

Aj napriek Azerbajdžanským nárokom na severný iránsky región obývaný početnou azerbajdžanskou menšinou a vyhláseniam, že Azerbajdžan má právo zjednotiť sa so severným Iránom, čo je samozrejme priama hrozba pre bezpečnosť Iránu, si tieto dva štáty našli cestu na spoluprácu práve v dodávkach plynu.

Pred dvoma rokmi bola podpísaná, v niektorých zdrojoch udávaná ako „tajná“ dohoda, ktorá aj napriek sankciám umožňuje Azerbajdžanu nákupy lacnejšieho plynu z Iránu. Dohoda z roku 2021 zahrňuje dodávky plynu z Turkménska do Iránu a Irán následne dodáva rovnaké množstvo plynu do Azerbajdžanu.

Irán bol aj napriek západným sankciám schopný vybudovať infraštruktúru na prepravu plynu a jeho dodávka do Azerbajdžanu sa môžu v budúcnosti zvýšiť.

Baku udáva, že plyn z Iránu používa na vnútornú spotrebu, čím neporušuje sankcie a do Európy vyváža plyn vyťažený z Kaspického mora. Pri požiadavke európskych štátov na čoraz väčšie množstvo plynu je teda ľahko možné, že ideologicky nevhodný iránsky plyn bude nakoniec prúdiť do EÚ. Ak jeho dodávky nepreruší niektorý z konfliktov v tomto politicky, nábožensky a etnicky nestabilnom regióne.

Rozoberieme Rusko a čo potom ?

12.05.2023

Ak uznáme, že Spojené štáty sú stále svetovým hegemónom – ekonomickým a vojenským a s celosvetovým vplyvom, musíme si zároveň uvedomiť základnú premisu. A to, že hegemón nemôže dovoliť inému celku, štátu, či zoskupeniu krajín ich rozvoj na takú úroveň, aby sa sám dostal do ohrozenia. Jednoducho povedané, Spojené štáty musia urobiť všetko preto, aby [...]

Vstup Srbska do EÚ bude katom jeho suverenity

27.10.2021

Suverenita. Pojem, ktorý sa zo slovníka našej zahraničnej politiky takmer vytratil a ťažko sa za posledné roky hľadajú momenty keď náš štát o sebe rozhodoval suverénne. Vplyvom historických udalostí a jeho takmer neustále začlenenie do silnejších a vplyvnejších celkov nám ponechali len ilúziu, že v rozhodovacích procesoch zahraničnej politiky konáme suverénne. Aj v [...]

Krym ostane ruský a Krymská platforma je len bzučanie včiel okolo medvedej laby

19.08.2021

Akékoľvek diplomatické riešenie konfliktov je pozitívna vec, ale ukrajinská iniciatíva pod názvom Krymská platforma s cieľom dosiahnuť zvrátenie anexie Krymu nebude úspešná a je to len bzučanie včiel okolo medvedej laby. Bez pátosu rusofílie alebo rusofóbie tu máme fakty, ktoré jednoznačne potvrdzujú, že Ruská federácia sa Krymu nevzdá. Navyše minulé udalosti [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 58413x
Priemerná čítanosť článkov: 2655x

Autor blogu

Kategórie