Založ si blog

Srbsko V. alebo ako sa vďaka Vučičovej diplomatickej equilibristike stáva zo Srbska líder vo výrobe ruských vakcín Sputnik V

Mierne metúci názov článku ma jednoduché vysvetlenie. Srbsko V. označuje piate pokračovanie série článkov o tomto balkánskom lídrovi, v ktorom sa snažím prinášať informácie z regiónu, ktorý žiaľ nie je pre naše média zaujímavý.

Opak je však pravdou, lebo čitatelia sledujúci geopolitické udalosti vedia, že Srbsko je svojou históriou, polohou a súčasnou politikou malý-veľký geopolitický hráč. Tento balkánsky štát obklopený krajinami NATO, stále udržuje dobré vzťahy s Ruskom, popri tom smeruje do Európskej únie, je zároveň členom Euroázijskej hospodárskej únie, vyhlasuje sa za neutrálny štát, vyzbrojuje pomocou Ruska, Bieloruska a Číny, no na druhej strane spolupracuje s NATO. Udržiava dobré vzťahy s Washingtonom, Bruselom aj Moskvou a neváha využiť všetky faktory vo svoj prospech. Dalo by sa povedať, že vďaka diplomatickej equilibristke prezidenta Vučiča a srbskej vlády, to má rozohrané na všetkých „frontoch“, v pozitívnom slova zmysle.

Vďaka dobrým vzťahom s Moskvou a faktu, že Srbsko ešte nie je v EÚ, sa Vučičovi podarí urobiť zo svojej krajiny lídra vo výrobe ruskej vakcíny Sputnik V.

Výroba vakcíny v Srbsku

Srbsko rokuje s partnermi z Ruskej federácie o výrobe tejto vakcíny, kde by ju mal výrobne zastrešovať virologický ústav Torlak v Belehrade. Ten bude schopný produkovať prvé várky vakcíny Sputnik V v priebehu niekoľkých mesiacov. Výroba bude prebiehať v dvoch krokoch. V prvej etape budú srbskí špecialisti plniť ampulky zmesou, ktorá bude spočiatku pochádzať z Ruska ( neskôr bude ústav vakcínu vyrábať sám ). Druhá etapa zahŕňa uvedenie nových výrobných zariadení do prevádzky, kde jedno zo zariadení už má Torlak pripravené a spĺňa podmienky a druhé plánuje v budúcnosti zakúpiť.

Belehrad uviedol, že investícia do výroby ruskej vakcíny je najlepšia investícia v tomto roku a plánuje ju následne vyvážať do ostatných krajín. Srbsko sa tak stane prvou krajinou v Európe (okrem Bieloruska), ktorá zaháji výrobu ruskej vakcíny.

Preočkovanie v Srbsku

Srbsko patrí k európskym lídrom aj čo sa týka očkovania. Doteraz bolo v Srbsku zaočkovaných 636 119 občanov (Slovensko 206 383) . Denne je očkovaných 30-40 000 ľudí čo z neho robí druhú krajinu v Európe a siedmu na svete.

S Ruským fondom pre priame investície má Belehrad podpísanú dohodu na dodávku 2 miliónov vakcín, ktorá sa podáva v dvoch dávkach, čo dovoľuje zaočkovať 1 milión obyvateľov. Okrem Sputniku Srbsko zabezpečilo dodávky vakcín z USA a Číny, nezávisle na Európskej únii.

Cena vakcíny Sputnik V

Ceny jednotlivých typov vakcín – 1 dávka : AstraZeneca, ktorá sa počas trvajúcej pandémie vzdala zisku je 1,78 eura, Johnson & Johnson 7,00 eur, Sanofi 7,56 eura, Pfizer Biontech 12 eur, Moderna 14,80 eura a ruský Sputnik má ohlasovanú cenu cca 8,30 eura (pod 10 dolárov). Pri cenách je ale potrebné zohľadniť počet dávok, čo vytvára konečnú cenu vakcíny.

Sputnik Light

Zatiaľ čo naša vláda rieši ruské vakcíny v rusofóbno-populisticko-politickej rovine a prípadné jednania o výrobe vakcín sú vzdialené minimálne ako ďalšie Vianoce, medzi Ruskom a Srbskom už prebiehajú jednania o novom type vakcíny Sputnik Light. Ide o vakcínu, ktorá nevyžaduje preočkovanie a u ktorej sa očakáva vytvorenie imunity do 3 týždňov a následnou výdržou 3-4 mesiace.

Pre zhrnutie a porovnanie (bez ohľadu na účinnosť vakcín), Srbsko so 7 mil. obyvateľov má objednané vakcíny z Ruska (2 milióny), USA a Číny (4 milióny vakcín Sinofarm), je líder v počte zaočkovaných, v krátkom čase spustí výrobu Sputniku V a už rokuje o novej vakcíne Sputnik Light.

Je pravdou, že Srbsko, ako nečlen EÚ nemusí čakať na registráciu vakcíny v Európskej agentúre pre lieky EMA, ale vzhľadom na uvedené fakty sa musím opýtať, či náš pán premiér a lídri Euro-sojuzu urobili naozaj všetko, čo bolo v ich silách, ak balkánsky štát s oveľa slabšou ekonomikou ako Slovensko, má niekoľkonásobne efektívnejšie a akčnejšie riešenie krízy pre zabezpečenie ochrany zdravia svojich občanov, ako vyspelá Európa.

Rozoberieme Rusko a čo potom ?

12.05.2023

Ak uznáme, že Spojené štáty sú stále svetovým hegemónom – ekonomickým a vojenským a s celosvetovým vplyvom, musíme si zároveň uvedomiť základnú premisu. A to, že hegemón nemôže dovoliť inému celku, štátu, či zoskupeniu krajín ich rozvoj na takú úroveň, aby sa sám dostal do ohrozenia. Jednoducho povedané, Spojené štáty musia urobiť všetko preto, aby [...]

Dodávky plynu z Azerbajdžanu pre Slovensko – možné riziká v nestabilnom regióne

09.05.2023

Po snahe o diverzifikáciu dodávok ruského plynu, sa zdá byť nedávno dosiahnutá dohoda s Azerbajdžanom o dodávkach zemného plynu pre Slovensko ako lukratívna a relatívne stabilná. Aj keď diverzifikácia v princípe znamenala stratu príjmov z tranzitu ruského plynu pre slovenský rozpočet, ide o ekonomickejšie a rozumnejšie riešenie ako podporovať dodávky skvapalneného plynu [...]

Vstup Srbska do EÚ bude katom jeho suverenity

27.10.2021

Suverenita. Pojem, ktorý sa zo slovníka našej zahraničnej politiky takmer vytratil a ťažko sa za posledné roky hľadajú momenty keď náš štát o sebe rozhodoval suverénne. Vplyvom historických udalostí a jeho takmer neustále začlenenie do silnejších a vplyvnejších celkov nám ponechali len ilúziu, že v rozhodovacích procesoch zahraničnej politiky konáme suverénne. Aj v [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 58448x
Priemerná čítanosť článkov: 2657x

Autor blogu

Kategórie