Založ si blog

Dohoda o ukončení vojny v Náhornom Karabachu – slovenský preklad

Ruský prezident Vladimir Putin, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a arménsky premiér Nikol Pashinyan podpísali dohodu o ukončení vojny v Náhornom Karabachu. Rusko do regiónu vyšle 1960 mierových síl a Arménsko stiahne svoje jednotky. Text dohody bol zverejnený na webovej stránke Kremľa :

„My, prezident Azerbajdžanskej republiky I. G. Alijev, predseda vlády Arménskej republiky N. V. Pashinyan a prezident Ruskej federácie V. V. Putin, sme vyhlásili toto:

  1. Úplné prímerie a všetky nepriateľské akcie sú vyhlásené v zóne konfliktu o Náhorný Karabach od 10. novembra 2020 od 00:00 moskovského času. Azerbajdžanská republika a Arménska republika, ďalej len „strany“, sa zastavia na svojich pozíciách.
  2. Región Aghdam sa vracia do Azerbajdžanskej republiky do 20. novembra 2020.
  3. Mierový kontingent Ruskej federácie je rozmiestnený pozdĺž kontaktnej línie v Náhornom Karabachu a pozdĺž Lačinského koridoru v počte 1 960 príslušníkov s ručnými zbraňami, 90 obrnených transportérov, 380 jednotiek automobilov a špeciálnej techniky.
  4. Mierový kontingent Ruskej federácie je nasadený súbežne s ústupom arménskych ozbrojených síl. Trvanie pobytu mierového kontingentu Ruskej federácie je 5 rokov s automatickým predĺžením na ďalších 5 rokov, ak žiadna zo strán nevyhlási 6 mesiacov pred uplynutím obdobia zámeru ukončiť uplatňovanie tohto ustanovenia.
  5. S cieľom zvýšiť efektívnosť kontroly vykonávania dohôd stranami konfliktu sa zavádza mierové stredisko na kontrolu prímeria.
  6. Arménska republika vráti región Kelbajar do Azerbajdžanskej republiky do 15. novembra 2020 a oblasť Lachin do 1. decembra 2020. Koridor Lačin (široký 5 km), ktorý zabezpečí spojenie Náhorného Karabachu s Arménskom a zároveň neovplyvní mesto Šuša, zostáva pod kontrolou mierového kontingentu Ruskej federácie. Na základe dohody zmluvných strán sa v nasledujúcich troch rokoch stanoví plán výstavby novej trasy pozdĺž koridoru Lačin, ktorá zabezpečí komunikáciu medzi Náhorným Karabachom a Arménskom, s následným presunom ruského mierového kontingentu na ochranu tejto trasy. Azerbajdžanská republika zaručuje bezpečnosť dopravy pozdĺž lačinského koridoru pre občanov, vozidlá aj tovar v oboch smeroch.
  7. Vnútorne presídlené osoby a utečenci sa vracajú na územie Náhorného Karabachu a priľahlých oblastí pod kontrolou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.
  8. Dochádza k výmene vojnových zajatcov, rukojemníkov a iných zadržaných osôb a tiel mŕtvych.
  9. Všetky hospodárske a dopravné spojenia v regióne sú odblokované. Arménska republika zaručuje bezpečnosť dopravných spojení medzi západnými oblasťami Azerbajdžanskej republiky a Nakhichevanskou autonómnou republikou s cieľom zabezpečiť nerušený pohyb občanov, vozidiel a tovaru v oboch smeroch. Dopravnú kontrolu vykonávajú orgány pohraničnej služby FSB Ruska.

Po dohode strán sa zabezpečí výstavba nových dopravných komunikácií spájajúcich Nakhichevanskú autonómnu republiku so západnými oblasťami Azerbajdžanu. „

Rozoberieme Rusko a čo potom ?

12.05.2023

Ak uznáme, že Spojené štáty sú stále svetovým hegemónom – ekonomickým a vojenským a s celosvetovým vplyvom, musíme si zároveň uvedomiť základnú premisu. A to, že hegemón nemôže dovoliť inému celku, štátu, či zoskupeniu krajín ich rozvoj na takú úroveň, aby sa sám dostal do ohrozenia. Jednoducho povedané, Spojené štáty musia urobiť všetko preto, aby [...]

Dodávky plynu z Azerbajdžanu pre Slovensko – možné riziká v nestabilnom regióne

09.05.2023

Po snahe o diverzifikáciu dodávok ruského plynu, sa zdá byť nedávno dosiahnutá dohoda s Azerbajdžanom o dodávkach zemného plynu pre Slovensko ako lukratívna a relatívne stabilná. Aj keď diverzifikácia v princípe znamenala stratu príjmov z tranzitu ruského plynu pre slovenský rozpočet, ide o ekonomickejšie a rozumnejšie riešenie ako podporovať dodávky skvapalneného plynu [...]

Vstup Srbska do EÚ bude katom jeho suverenity

27.10.2021

Suverenita. Pojem, ktorý sa zo slovníka našej zahraničnej politiky takmer vytratil a ťažko sa za posledné roky hľadajú momenty keď náš štát o sebe rozhodoval suverénne. Vplyvom historických udalostí a jeho takmer neustále začlenenie do silnejších a vplyvnejších celkov nám ponechali len ilúziu, že v rozhodovacích procesoch zahraničnej politiky konáme suverénne. Aj v [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 58364x
Priemerná čítanosť článkov: 2653x

Autor blogu

Kategórie